top of page
Writer's pictureKinga de Wit

Het masker van depressie.

Af en toe komt er iets in de media of op Facebook voorbij, dat me raakt en waar ik graag op wil reageren. Normaal gesproken doe ik dat in besloten kring, maar omdat dit een onderwerp is dat ik in mijn praktijk vaak tegen kom en ik met dit schrijven mogelijk iemand kan helpen, doe ik dat reageren nu openbaar op mijn site.

Het gaat om de quote "Een sterk persoon kan zelfs, ondanks zijn verdriet en tegenslagen, met tranen in z'n ogen zeggen: ja, het gaat goed."

Er zijn mensen, die dit een toonbeeld van kracht noemen: zeggen dat het prima met je gaat, terwijl dit niet zo is. Je zet een masker op en gaat dóór. Buiten het feit, dat dit vraagt om doorzettingsvermogen en het in sommige gevallen simelweg noodzakelijk is om te doen, betaal je er op de lange termijn een prijs voor. En laten we wel wezen: wil je liever mensen in je omgeving die zich aangetrokken voelen tot "het masker" of mensen die geven om wie je echt bent?

Lange tijd "doen alsof" heeft een keerzijde: je raakt vervreemd van jezelf en anderen, je gaat over je grenzen heen en het is heel lastig om dit patroon te doorbreken! En wie lijdt daar het meest onder? Degene die het masker draagt. Uiteraard zullen anderen er uiteindelijk ook last van krijgen, omdat ze zich voorgelogen voelen, je niet kunnen bereiken en alsnog met problemen opgezadeld raken als jij het echt niet meer trekt. 

Ik wil bovenstaande quote hierbij specificeren naar mensen die depressief zijn of kampen met somberheidsklachten. Deze mensen zullen het volgende wel herkennen, denk ik: je moet ontzettend je best doen om je de dag door te slepen, je hebt geen zin en geen fut om continu vragen over hoe het met je gaat te beantwoorden en je zet een masker op. Je doet je anders, beter, sterker voor dan je je voelt. Je bent boos op jezelf, op anderen. Je probeert uit alle macht iets of iemand te veranderen. En dat lukt maar niet. Je raakt keer op keer teleurgesteld.


De "voordelen" van het masker: - Je hoeft je niet telkens te verantwoorden, dingen uit te leggen en zelf geconfronteerd te worden met hoe je je echt voelt. Dit scheelt tijd en moeite. - Je kunt je zinnen even verzetten. Je wilt toch ook even ontsnappen aan de ellende in je hoofd? - Klagen helpt op de lange termijn niet. Je wilt niet als "zeur" bestempeld worden. - Je wilt je niet kwetsbaar opstellen. Anderen zouden je pijn kunnen doen. - Je wilt anderen niet belasten.


De nadelen: - Doen alsof het goed met je gaat, kost veel energie.  - Het voelt eenzaam. Alsof niemand je begrijpt en je helemaal alleen staat met al je problemen. - Klagen is inderdaad niet goed voor je. Maar door er steeds voor weg te lopen, erken en herken je te laat wat er aan de hand is.  - Door confrontaties met anderen en je eigen gevoel uit de weg te gaan, hoef je niet aan jezelf te werken en kun je ongemerkt nog verder in je schulp kruipen. - Door niet eerlijk te zijn over hoe het met je gaat, raak je steeds dieper in een neerwaartse spiraal. De mensen om je heen kunnen geen gedachten lezen en zullen je, na meermalen afgewezen te zijn, op den duur geen hulp meer aanbieden. Het is dan verleidelijk om je eigen negatieve gedachten hierdoor bevestigd te zien: zie je wel, ik sta er alleen voor, niemand geeft om mij." - Feitelijk lieg je tegen anderen. Veel mensen vinden eerlijkheid heel belangrijk. Je doet dus iets wat tegen je eigen normen en waarden indruist. Dit kan dan weer tot interne conflicten en ontevredenheid leiden, wat de depressie verergert. - Je houdt jezelf ook voor de gek. Je bouwt een muur om jezelf heen en neemt het anderen kwalijk dat ze je ogenschijnlijk in de steek laten. Mensen zullen deze muur namelijk voelen en steeds minder geneigd zijn om interesse te tonen. Naast het feit, dat je jezelf waarschijnlijk al aan het isoleren bent, wordt het nu wel heel moeilijk om hulp te vragen en/of te krijgen. Daardoor voel je je nog minder waard, onbelangrijk enz. 


Tot slot: - Volgens mij is er niks krachtigers dan je kwetsbaar opstellen.

Je bent dan authentiek jezelf. Andere mensen leren je dan kennen hoe je echt bent. Je relaties zullen er hierdoor op vooruit gaan! Natuurlijk mag je voorzichtig zijn met je diepste gevoelens en niet voortdurend met je hart op de tong te lopen. Het is prima om af en toe afleiding te zoeken en proberen wat lol te hebben. En je hoeft je niet op ieder moment en tegen iedereen bloot te geven.  Je kiest toch ook met wie je naar bed gaat en bij wie je je dus letterlijk bloot geeft? Dat mag met je gevoelens ook. Belangrijk om te beseffen, is echter, dat niemand je kan kwetsen als jij dat niet toe laat! - Door in je eigen gedachtewereld te blijven en geen echte interactie aan te gaan met je omgeving, wordt het heel moeilijk om uit de negativiteit te komen. Je gedachten werken namelijk als magneten: ze trekken bevestiging aan. Je bekrachtigt je eigen overtuigingen. En die kloppen vaak helemaal niet! Door je af te sluiten voor anderen, sluit je je ook af voor realistische en misschien zelfs positieve gedachten en gebeurtenissen. 

- Je kunt leren om het masker af te zetten en je krachtig te voelen in je eigenheid.


Wat te doen?

- Neem iemand in vertrouwen. Vertel hoe het écht met je gaat. Accepteer hulp. - Ga naar je huisarts en vertel hem/haar hoe je je voelt. Hij/zij zal met je bespreken wat de mogelijkheden van hulp zijn en kan je doorverwijzen. - Om uit de negatieve spiraal te komen, is het nodig dat je gaat werken aan jezelf. Niet de ander/de wereld moet veranderen, maar jouw overtuigingen, denkwijze, manier hoe je met anderen, jezelf en de wereld omgaat! Het gaat erom hoe je naar dingen kijkt en dit kun je leren! Het is een harde leerschool die je dwingt om eens goed naar jezelf, je wensen en je leven te kijken, leren vergeven en accepteren. Soms zal het allemaal uitzichtloos lijken. Je hebt immers geen verbinding meer met jezelf en de omgeving. Misschien weet je niet eens meer wie je bent en wat je wilt! Gebruik deze periode dan ook om weer in contact te komen met jezelf en je diepste verlangens. Leer los te laten, bied geen weerstand meer, vlucht niet langer voor jezelf en anderen en leer te vertrouwen op jezelf. Leer van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen.  - Schaam je niet om hulp te vragen. Je hoeft het wiel niet in je eentje opnieuw uit te vinden!


Xx Kinga.



Kinga de Wit - Het masker van depressie.

22 views0 comments

Kommentare


bottom of page